For bare ti dage siden modtog danske restauranter 44 Michelinstjerner og bekræftede dermed Danmarks position som én af verdens gastronomiske supermagter.
Nu er Alchemist fulgt op på sidste uges succes med en placering som nr. 8 på den globale og anerkendte liste, ”World’s 50 Best Restaurants”. Listen blev offentliggjort tidligt torsdag dansk tid ved et event i Las Vegas. Der er også offentliggjort en liste over nr. 51-100 i verden, og her er endnu en dansk restaurant flot placeret, idet Kadeau er nr. 54.
To restauranter er udelukket
”World’s 50 Best Restaurants” har fem gange kåret Noma som verdens bedste restaurant og Geranium en enkelt gang. Efter en regelændring i 2022 kan tidligere vindere ikke længere komme på listen, så selv om både Noma og Geranium ville være gode bud på Top 50-placeringer, var de udelukket.
HORESTAs viceadm. direktør, Jeppe Møller-Herskind, er imponeret over, at dansk gastronomi igen og igen kan præstere i absolut verdensklasse. Også selv om dansk gastronomi tidligere har opnået højere og flere placeringer på listen.
”Det er ekstremt flot at opnå en placering på listen og særligt i top-10. Der dukker hele tiden nye restauranter op i absolut topklasse rundt omkring i verden og fra nye hjørner af verdenskortet. Det kræver kolossalt meget at begå sig i det selskab”, siger Jeppe Møller-Herskind.
Tag ikke succesen for givet
Alchemist åbnede i sin nuværende form i en tidligere B&W-værftshal på Amager i 2019 og har siden da været en kæmpe publikumssucces. Med placeringen som verdens ottende bedste restaurant får Alchemist nu endnu mere spotlight, og det samme gælder dansk gastronomi i bred forstand, mener Jeppe Møller-Herskind.
”Vores gastronomi har gennem de seneste 20 år udviklet sig til en selvstændig attraktion for udenlandske turister på niveau med Tivoli og H.C. Andersens Hus. Det skyldes vores 44 Michelinstjerner, de danske kokkes VM- og EM-titler samt de mange topplaceringer på ”Worlds 50 best Restaurants”.
Med hæderen til Alchemist forstærkes gastronomiens effekt på dansk turisme kun yderligere, og dermed også dens betydning for dansk økonomi”, siger Jeppe Møller-Herskind.
Han advarer dog imod at tage succesen for givet.
”Det er ekstremt omkostningstungt at drive restaurant på verdensklasseniveau. Særligt i Danmark, hvor vi har et af verdens højeste skatte- og afgiftstryk. De seneste mange års toppræstationer er skabt ved hjælp af en unik talentmasse, stor offervilje og enorm passion for gastronomi. Vi kan ikke bare tage for givet, at vi kan fortsætte succesen alene på det grundlag. Vi er nødt til at have en diskussion af, hvad der skal til for at sikre et mere permanent højt gastronomisk niveau i Danmark mange år ud i fremtiden”, siger Jeppe Møller-Herskind.