HORESTA har lanceret et landdistriktudspil med 10 bud, der fokuserer på, hvordan turisme kan være med til at skabe liv i landdistrikterne. Ét af buddene er at stoppe den unfair konkurrence fra offentlige og selvejende institutioner.

For når restauranten i kulturhuset eller idrætshallen begynder at udbyde konfirmationer, firmafester eller julefrokoster, rammer det særligt hoteller og restauranter i landdistrikterne. Det koster både jobs og vækst i det lokale erhvervsliv.

”Konkurrencen skal foregå på lige vilkår, og det gør det ikke, hvis den ene part har et offentligt tilskud i ryggen. Restauranten i et kommunalt drevet kulturhus skal kunne sælge en sodavand eller en fransk hotdog til de kunder, som kommer i huset i forbindelse med husets faste aktiviteter, men kan ikke med et offentligt tilskud i ryggen gå ind på det private marked og udbyde store fester,” siger adm. Direktør i HORESTA, Pia E. Voss.

Derfor mener HORESTA, at offentlige myndigheder og offentlige institutioners mulighed for at drive hotel- og restaurationsvirksomhed skal reduceres. En af måderne at løse problemet er ved at kigge på reglerne, siger Pia E. Voss.

”Vi efterlyser, at spillereglerne mellem det offentlige og private bliver tydeligere, så det bliver helt klart, at det offentlige ikke skal bevæge sig ind på et område, hvor private udbyder samme ydelse. Derudover efterlyser vi også, at det bliver lettere at klage. I dag er systemet alt for komplekst. Der skal etableres en egentlig klageinstans for at styrke og ensarte klageadgangen.”

Log ind