I finansloven for 2024, der netop er blevet præsenteret, har partierne bag aftalen fjernet finansieringen af Det Økologiske Spisemærke. Samtidig skal regeringen med en ny strategi for økologi fordoble det økologiske areal og afsætning, ligesom regeringen ønsker at udbrede planterige fødevarer.

Det hænger slet ikke sammen, for man sætter det hele i bakgear, hvis man lader Det Økologiske Spisemærke falde til jorden, mener HORESTA sammen med fire andre organisationer. Vel og mærke blot tre dage før, den præsenterer sin økologistrategi til forligskredsen bag landbrugsaftalen. Og uden nogen former for dialog med branchen.

HORESTA, Forbrugerrådet Tænk, Landbrug & Fødevarer Økologi, Økologisk Landsforening samt Kost og Ernæringsforbundet opfordrer kraftigt regeringen til at finde ny og langsigtet finansiering af Det Økologiske Spisemærke, når den på torsdag præsenterer sin strategi for økologi for forligskredsen.

Det Økologiske Spisemærke har gjort det nemt for både offentlige beslutningstagere og private erhvervsdrivende at fastsætte målsætninger for graden af økologi i børnehaver, kantiner, skoler, plejehjem, på hospitaler og i restauranter og cafeer. Med de politiske målsætninger på plads har køkkenerne fået klart mandat til at løfte kompetencerne, arbejdsglæden og omstille til grønnere og mere bæredygtig mad med friske, planterige og økologiske råvarer i højsædet. Derfor har Det Økologiske Spisemærke været en motor for bæredygtig omstilling i mange professionelle køkkener og en vigtig hjælp til forbrugere og erhvervsliv, der gerne vil vælge økologisk.

3.400 køkkener har spisemærket, 180 nye køkkener fik mærket i år, og 300 rykkede et niveau op.  Det er en effektiv ordning, der er kopieret af flere andre lande - Norge, Frankrig, Holland og senest Tyskland.

Hvis Det Økologiske Spisemærke forsvinder, vil efterspørgslen efter økologiske fødevarer også falde. Og dermed går man glip af alle de gevinster, som økologisk produktion har for sundhed, biodiversitet, dyrevelfærd og for vores vandløb og grundvand. Vi mister også den motor, som kan være med til at gøre regeringens nye handlingsplan for plantebaserede fødevarer til virkelighed.

De professionelle køkkener står med en schweizerkniv. Den vil vi gerne bruge til gavn for os alle. Derfor bør regeringen sørge for, at der findes en redningskrans til Det Økologiske Spisemærke, mener de fem organisationer.

”Det Økologiske Spisemærke har været og er helt centralt for at fremme økologi for hoteller, kantiner og spisesteder. Det indgår i miljømærker som Green Key og i de offentlige udbudsaftaler for hotel og konferencer, og som har øget efterspørgslen på økologiske produkter i hele Danmark. Mærket bruges også af VisitDenmark til at tiltrække gastroturister og understøtter fortællingen om Danmark, som en grøn og bæredygtig destination. Stadigt flere virksomheder søger om mærkningen og øger dermed økologiforbruget. Derfor er det uforståeligt, at regeringen nu de facto nedlægger spisemærket,” udtaler Mikal Holt Jensen, miljøchef i HORESTA.

HORESTA: Hotellerne ser optimistisk på fremtiden

En ny medlemsundersøgelse blandt HORESTAs hotelmedlemmer viser, at branchen generelt forventer et positivt 2024 og betragter deres økonomiske situation som god. Særligt større hoteller forventer en omsætningsvækst i år.

Log ind